10 Objective Type Questions (MCQ) on “Clothes and Culture in India”

1. In the 19th century where did the British insist that Indians take off their shoes?

(A) In market places

(B) In court rooms

(C) In their homes

(D) In sacred place

2. Why did Mahatma Gandhi adopt loin cloth and a Chadder as his dress?

(A) It was easy to wear

(B) It was not easy to practice

(C) He believed that poor peasants could not afford more than that

(D) It was a political statement of self-respect

3. The women in Victorian England were tightly fitting corsets when they slightly grew older:

(A) Because the women cannot move freely

(B) It was considered fashionable

(C) Because it gave shape and support to the figure

(D) Because women were expected to be serious, independent and aggressive

4. Which among the following Indian refused to take off his shoes before entering the court room?

(A) Mahatma Gandhi

(B) Manockjee Cowasjee Entee

(C) Dadabhai Naroji

(D) Jawaharlal Nehru

5. What were the sumptuary laws in France associated with?

(A) Emphasised social hierarchy and prevented those considered as socially inferior from wearing clothes, food and beverages in certain areas

(B) To take off their shoes before entering any government institution

(C) National Women Suffrage Association

(D) Forbidden from using umbrella and shoes.

6. Pick the correct reason for the change in women’s fashion during the First World War”

(A) Women’s magazines set new fashions

(B) For the equality of women who fought on the battlefield

(C) For the safety of women who worked in ammunition factories

(D) For the convenience of women who worked on farms

7. Which one of the following groups of people did not adopt Western Wear in India?

(A) The Parsi community

(B) The Bengali Babus

(C) The peasant community

(D) Dalit converts to Christianity

8. Mahatma Gandhi promoted the wearing of khadi, a handspun cloth because:

(A) It was cheaper than imported cloth

(B) It would benefit Indian mill owners

(C) It was assign of self reliance

(D) He was opposed to silk

9. Why did Dalit converts in India adopt western style clothing?

(A) It was comfortable

(B) It was cheaper

(C) It was a sign of equality and self respect

(D) It was fashionable.

10. Which one of the following statements about women’s fashion in the twentieth century is not true?

(A) Women started wearing trousers and blouses

(B) Women started wearing jewellery

(C) Women started wearing shorter skirts.

(D) Women started wearing sober colours.

Answer Key:

1. (B) 2. (C) 3. (C) 4. (C) 5. (C) 6. (C) 7. (D) 8. (B) 9. (D) 10. (B).

Submitted by : Dr. Gajdant, Category : Knowledge